De werkende kracht van Gemberthee

Gember is een scherpe, aromatische specerij. Al een lange tijd binnen de traditionele genezingsmethoden wordt gember gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en misselijkheid, winderigheid en menstruatiepijnen te verlichten. Onderzoekers hebben ontdekt dat gember ontstekingsremmend is, het bevat sterke antioxiderede en antibacteriële eigenschappen. De ayurveda raadt je aan betere verse gember te gebruiken dan gedroogde gemberpoeder.

Recept voor gemberthee:

Voor 1 liter thee: Snijd een ongeschild stukje gemberwortel in grove stukken en leg die samen in een liter water . Breng dit aan de kook, draai het vuur dan laag en laat de thee 15 min zachtjes doorkoken of voor een kop thee: Neem een stukje ongeschild gemberwortel en rasp 1 volle eetlepel. Roer de gember door een kop water en laat deze 2 min trekken.

Heilzame werking:

1: Regelmatig consumptie van gember kan bij dragen aan het verminderen van pijn en zwelling bij mensen met osteoatritis en reumatoïde artritis.

2: Gember is effectief in het voorkomen van de symptomen van reisziekte, waaronder misselijkheid, duizeligheid en braken.

3: Kan een nuttige rol hebben bij het stabiliseren van de stofwisseling.

 

  • Aangemaakt op .

De Ontmoeting met je ware "IK"

pols2De ontmoeting met je ware "IK"

Leg je rechterhand om je linkerpols.
Vingers naar beneden, duim aan de binnenkant (zie afbeelding).
Resoneer de Mantra Sat Nam.
De mantra “Sat nam” brengt je in contact met je ziel en je bestemming, met de waarheid en essentie van jouw zijn.
Sluit je ogen en concentreer je op de ademhaling.
Dit brengt jouw in verbinding met je ware "IK".

Sat nam betekent: Ware naam of identiteit/ waarheid is mijn naam
(Truth is my identity ). Daarmee wordt bedoelt; ben wie je echt bent. Leef vanuit je eigen waarheid. Wees jezelf en blijf dicht bij de waarden en normen die voor jouw belangrijk zijn.
Sat Nam is een veel gebruikte mantra. Je kunt deze mantra ook heel doen tijdens yoga oefeningen. De mantra zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren.
Hierbij zeg je hardop of in jezelf Sat op de inademing en Nam op de uitademing. Je zult direct voelen dat de energie begint te stromen.
Zo kan je tot antwoorden komen vanuit het "Innerlijk ZELF"

  • Aangemaakt op .

Oorzaak van ons Lijden

IMG 4613Waarom houden we vast aan het lijden?

Doordat je in feite niet bereid bent te zien wat jouw lijden veroorzaakt, blijf je gebonden aan het rad van lijden. Ben je bereid te zien wat jouw lijden veroorzaakt, durf je dat aan? Als dat zo is, durf je het aan dat alles verandert. Op dit punt houden de meeste mensen het voor gezien. Uiteindelijk is het zo dat jouw persoonlijke verhaal zoals jij dat ervaart, afgelopen is wanneer je lichaam sterft. Maar je kunt nu al een punt achter het verhaal zetten. Ontdoe je van het hele verhaal. Ontdoe je van alles wat prachtig en vreselijk is. Dan openbaart zich de ware vrijheid.

Oorzaken

Je zult, wanneer je bereid bent onder ogen te zien wat jouw lijden veroorzaakt, misschien inzien dat je de oorzaken niet eens kent. Wanneer je bereid bent te zien waar het lijden werkelijk om gaat, opent zich de mogelijkheid dat je hele leven verandert. Op dit punt gaan de meeste mensen zich afsluiten, omdat er een aantal mooie aspecten in hun leven is die ze niet kwijt willen. Bijna iedereen wil het lijden kwijt. Zolang je niet bereid bent alles te verliezen om te kunnen zien wat je lijden veroorzaakt, kun je onmogelijk gehoor geven aan datgene wat je naar huis roept.

Bron van je lijden

De bron van het lijden is onwetendheid en vast houden aan gehechtheid. Iedere dag doen we ervaringen op waaraan we een emotie koppelen en die houden we vast, van dit hoort toch bij mij. Maar de vraag is dan: is dat zo...
Je hebt, nu op dit ogenblik, de kans om bij jezelf te rade te gaan, eerlijk te zijn tegenover jezelf: ‘Lijd ik? Waar lijd ik? Wat is lijden?’ Wanneer je jezelf een verhaal voorhoudt dat zegt dat het zo dom is om te lijden, dan houd je het lijden gemakshalve buiten je gezichtsveld en aandachtsveld, waardoor het zich in je onderbewustzijn voortzet en vervolgens op anderen geprojecteerd wordt. Dan wijt je je ellende aan je moeder, je geliefde, je leraar, de overheid of God. Het is duidelijk dat relaties je enorm veel pijn kunnen doen en dat veel relaties moeten veranderen of ten einde komen om de kringloop van pijn tot stilstand te brengen. Maar je kunt nu, op dit ogenblik, het verhaal over de oorzaken van je lijden terzijde leggen en simpelweg onder ogen zien wat volgens jou de bron van je lijden is. En dan lossen subject en object, ‘jij’ en ‘de ander’ zich wederom op. Je onderzoekt wat hier en nu is.

Afzonderlijke entiteit

Wanneer je de confrontatie met het lijden aan wilt gaan, kan het helpen om je een pijnlijke relatie of gebeurtenis uit het verleden voor de geest te halen. Breng het in je gezichtsveld, aanschouwd het en voel...
Maak het beeld wat je ziet of krijgt tastbaar, voel de emotie er achter, maar je hoeft het niet naar je toe te trekken. Maar blijf schouwer.
Herken, erken, accepteer en laat los. Onderken elke drang of neiging als je het moment die zich aankondigt dat je die uit de weg wilt gaan. Laat al die gedachten wegvallen en zie het lijden rechtstreeks onder ogen;VOEL.

Kun je, op dat moment, een lijder vinden, iemand die lijdt? Ben je je bewust van een afzonderlijke entiteit of ben je je wellicht bewust van een uitgestrekte lege ruimte, gevuld met intelligentie die zich van zichzelf bewust is? Waar ligt de grens tussen jou en deze ruimte? Waar is het lijden nu? Zie je dat dit ogenblik van waarlijk oog in oog staan niet afgescheiden is van alle momenten in je leven?

Boekentip Inspirerend Leven: De diamant in jezelf van Gangaji.

  • Aangemaakt op .

Leven vanuit Eenvoud

IMG 3649Leef jij volgens wie je echt bent!

Leef jij volgens wie je echt bent? Volg jij de oproep van binnenuit om je ware natuur tot uitdrukking te brengen? Dicht bij jezelf te blijven, te uiten wat je bezig houdt en wat je bezielt. Doen waar je blij van wordt en waar je hart naar uit gaat?  In vrijheid jezelf zijn: het klinkt zo eenvoudig….

In het leven van alledag word je vaak weggehouden van de eenvoud, van het meest wenselijke voor jou en laat je je in beslag nemen door duizend en één belangrijke en onbelangrijke dingen. Gedraag je je volgens routine, conventies en wensen van de wereld om je heen. Daarachter ligt een dieper weten wat gezien en gehoord wil worden. Het leren voelen en luisteren van binnenuit.

Hoe kom je bij dat dieper weten?

Keer terug naar de stilte. Daar spreekt het wijze woord, daar liggen de antwoorden, daar klinkt de bijna onhoorbare vibratie van de eenvoud. De ontmoeting met die eenvoud, laat alle ingewikkeldheden wegvallen. Ingewikkeldheden worden gecreëerd in de MIND. De eenvoud begint in je alledaagse belevingen zijn weg te vinden. Vertrouw en het leven wordt eenvoudig. Vraag je telkens af: welk antwoord zou mijn hart me geven? Je hart kijkt met een liefdevolle blik en is in staat het denken en de waan van alledag te overstijgen. Je hart vertelt je: Je bent goed zoals je bent. Voel wie je werkelijk bent en weet dat het goed is.

De grootste onrust komt voort uit het idee en de beleving dat je niet goed genoeg bent

In de kern ben je al goed, maar veel is in de manifestatie naar buiten toe misvormd geraakt en bedekt onder een laag van aanpassing. Wat het leven ingewikkeld maakt is dat veel mensen vergeten zichzelf te zijn en doen wat verwacht wordt. Zo heb je het geleerd. Het vraagt echter om continue aanpassing en vergt veel energie om naar dat bepaalde ideaalbeeld of die verwachting te leven. Verwachtingen gecreëerd door bijvoorbeeld maatschappij of gezin van herkomst. Dat is de grootste struggle. Meestal heb je niet eens in de gaten hoe aangepast je eigenlijk bent en in hoeverre je je langs de meetlat van een ander legt. Ga terug naar de basis en werk aan je basis. (vanuit de onderste 3 chakra’s).

Zet je masker af, stap voor stap en leg je ware zelf bloot

Ga de weg naar binnen en manifesteer je van binnen naar buiten toe. Wees authentiek. Dat maakt je echt, oprecht en trekt aan wat goed is voor jou. Het echte werk of je werkelijke levenstaak is uitdragen wie je bent met al je kwaliteiten en talenten. Dat is eenvoud. Het klinkt eenvoudig, maar het doen is dat allerminst.

Velen onder- of overschatten leven vanuit eenvoud

Mensen vertrouwen de eenvoud niet en geloven liever in ingewikkelde theorieën. Maar een conflict, een moeilijke kwestie of complex probleem wordt niet opgelost door overmatig denken. Het antwoord wordt eerder gevonden in een moment van eenvoud, rust en stilte.

Intuïtie berust op eenvoud en is niet ingewikkeld. Het ontstaat door vrijheid in jezelf en niet door te focussen op bepaalde uitkomsten of verwachtingen. Maar door gericht open en ontvankelijk te zijn. Eenvoud gaat over je natuurlijke staat van zijn: over blijdschap, over doen waar je plezier in hebt, over levenslust en bezieling onder welke omstandigheden dan ook. Over jouw waarheid leven en je wijsheid en intuïtie serieus nemen. Over het ontstijgen van je emoties of tegenslag die je in de ban kunnen houden, maar deze tegelijkertijd op waarde schatten en aandacht geven. Omarmen en loslaten.

De kunst is om niet zo je best te doen…

Iedereen zoekt naar manieren om meer mens te zijn. Het is als groeien in de natuur. Zoals een bloem reikt naar water, zuurstof, voeding en zonlicht: zo zoekt de mens naar liefde, verbondenheid, zingeving. Het ligt als potentie in jezelf opgeslagen om daarin je eigen unieke weg te vinden. Een belangrijk hulpmiddel is het voelen: voelen van je emoties, voelen van je lijf, voelen van de impulsen die diep in jou ontstaan en zich een weg naar buiten banen. Die wisselwerking van ‘binnen’ en ‘buiten’ zorgt voor groei, bewustwording en zelfverwerkelijking.

  • Aangemaakt op .
Copyright © - Raja Yoga Almere, Alle rechten voorbehouden.