De Ontmoeting met je ware "IK"

pols2De ontmoeting met je ware "IK"

Leg je rechterhand om je linkerpols.
Vingers naar beneden, duim aan de binnenkant (zie afbeelding).
Resoneer de Mantra Sat Nam.
De mantra “Sat nam” brengt je in contact met je ziel en je bestemming, met de waarheid en essentie van jouw zijn.
Sluit je ogen en concentreer je op de ademhaling.
Dit brengt jouw in verbinding met je ware "IK".

Sat nam betekent: Ware naam of identiteit/ waarheid is mijn naam
(Truth is my identity ). Daarmee wordt bedoelt; ben wie je echt bent. Leef vanuit je eigen waarheid. Wees jezelf en blijf dicht bij de waarden en normen die voor jouw belangrijk zijn.
Sat Nam is een veel gebruikte mantra. Je kunt deze mantra ook heel doen tijdens yoga oefeningen. De mantra zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren.
Hierbij zeg je hardop of in jezelf Sat op de inademing en Nam op de uitademing. Je zult direct voelen dat de energie begint te stromen.
Zo kan je tot antwoorden komen vanuit het "Innerlijk ZELF"

  • Aangemaakt op .

Het belang van rust na een Burnout

In eIMG 3719en wereld waarin we continu maar ‘aan’ staan, is het soms moeilijk om je voet op de rem te gooien. Dit heeft te maken met gewoonte, gewenning, wat ons aangeleerd is en de aard van het beestje. Ontspanning is iets wat vaak op de laatste plaats komt. Je komt regelmatig teksten tegen dat als je niet hard werkt, je ook niet zal krijgen wat je wilt. Maar dat is natuurlijk een oude overtuiging. Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit van jouw leven. Als jij alles met liefde en plezier doet, komt het leven jou vanzelf tegemoet. In deze maatschappij van altijd maar gaan, lopen we onszelf al snel voorbij. De belangrijke dingen komen dan op de achtergrond terecht, waarvan jijzelf het belangrijkste onderwerp bent.

We gaan maar door, zonder even stil te staan. Zonder even momenten van rust te pakken, totdat we noodgedwongen zijn om te stoppen door een ziekte of een burn-out. Als je in een burn-out terecht komt, is het heel lastig om jezelf over te geven aan wat er is. Je staat namelijk nog steeds ‘aan’, en je motortje loopt nog. En als jouw lichaam zegt dat jij moet stoppen, wil jouw hoofd daar nog niet aan geloven.

Burn-out

Er wordt vaak slecht gesproken over burn-outs, maar in feite is jouw lichaam zo intelligent dat het weet wanneer de rem erop moet als je te ver bent gegaan. In de eerste weken, dan wel maanden, ben je nog in een staat van ‘doen’ ingesteld. Op die momenten ben je continu in strijd met jezelf over doorgaan en/of rust nemen. Je krijgt het gevoel te falen of zwak te zijn, terwijl niets minder waar is. Want je bent juist zo ongelofelijk sterk geweest door het zo lang vol te houden, om het zo ver te laten komen dat jouw lichaam moest ingrijpen. Je hebt al die tijd zo’n vechtersmentaliteit in je gehad om maar door te ‘moeten’ gaan van jezelf, en niet willen toegeven aan de rust.

En dan gebeurt het. Dan kom je in een burn-out terecht. En wat moet je dan? Alle gedachten schieten door je hoofd en je bent jezelf alleen maar de schuld aan het geven en probeert mentaal te snappen wat er met je aan de hand is. Je weet niet wat er aan de hand is, want je hebt dit nog nooit gehad. Alles en iedereen is teveel en helder nadenken is er niet meer bij. De dokter zegt dat je een burn-out hebt, en je hebt de term wel vaker gehoord, maar nooit zo geloofd. Totdat je er zelf mee komt te zitten…tja, en dan? Wat moet je dan?

Huilen om niets, paniekaanvallen, depressie, onmacht en alle andere gevoelens en emoties die er loskomen. De beerput van verdriet,boosheid en frustratie die er open gaat, en ondertussen voel jij je machteloos en probeer je met alles de controle terug te krijgen. Maar dat is het nou juist, je bent de controle kwijt. Over jezelf, je emoties, je gevoelens, je leven, alles…

Het gevecht opnieuw aangaan

Als je in een burn-out terecht komt, ga je opnieuw het gevecht aan. Dit keer ga je in gevecht met jezelf en de acceptatie waar jij je niet aan toe wilt geven. Omdat je nog ‘aan’ staat, weet je niet hoe je moet reageren en handelen. En je komt opnieuw in gevecht met jezelf te staan. Al die jaren heb je iets op een bepaalde manier gedaan, en nu moet je dat zomaar opgeven? Zomaar toegeven aan alles wat je overkomt? Zomaar accepteren dat je lichaam niet meer wil? Al dat verdriet, de frustratie en boosheid die naar boven komen toelaten? Een deel van jou wil dat helemaal niet en weet ook helemaal niet hoe dat moet, want je hebt altijd alles zo mooi weg gestopt.

Een ander deel gaat opnieuw vechten tegen alles wat zich aandient. Hoezo moet je opgeven? Hoezo voelt alles zo? Wat moet je toch? De eerste maanden zijn jouw lichaam en hoofd nog zo ingesteld op doen en gaan, dat het maar moeilijk is om in werkelijke ontspanning te komen. Zeker met alle emoties die erbij komen kijken, emoties die je lang niet gevoeld hebt of hebt willen voelen. Je krijgt lichamelijke klachten waarvan je niet wist dat ze bestonden. Je voelt dat je het doel in je leven volledig kwijt bent geraakt en je probeert een weg te vinden in het hele proces wat jou hier naartoe gebracht heeft.

Burn-out zet je letterlijk stil

Als je een burn-out krijgt, dan wordt je letterlijk stil gezet. Alsof de batterij er letterlijk uitgetrokken wordt om weer te kunnen opladen. Maar tijdens een burn-out gaat jouw hoofd nog steeds op volle toeren, en kan je alles niet zo snel bolwerken. Ook dit hoort bij het proces.

Het is de bedoeling dat je langzamer gaat leven, en langzaam weer tot stilstand komt. Het is de bedoeling van een burn-out om de stekker er uit te halen zodat je weer terug komt bij jezelf. Dat je met een burn-out weer vanuit je hoofd terug gaat naar je hart. Iets wat al heel lang had moeten gebeuren. Het is de bedoeling dat je weer gaat luisteren naar de behoeftes van jouw lichaam, zonder de signalen te negeren (iets wat je al die jaren wel hebt gedaan). Het is de bedoeling dat je gaat nadenken over het leven, en gaat kijken en vooral voelen of dit wel de weg is die je wilt blijven gaan.

Misschien zijn er ook andere manieren die liefdevoller zijn voor jou en jouw lichaam en geest. Dat je alles vanuit liefde voor jezelf gaat doen en daarbij jezelf niet uit het oog verliest. Het is de bedoeling dat je weer gaat leren leven vanuit het hart, want daar gebeuren de mooiste dingen en komen de mooiste creaties tot stand. Alleen in alle rust kan je de dingen en jouw leven overzien, en komen oplossingen vanzelf. Alleen in rust kan jouw creativiteit weer vloeien, die jou zoveel meer kan en zal brengen.

Ga weer ‘echt’ leven

Het is zo belangrijk om een balans te vinden in jouw leven zodat jij jezelf niet weer voorbij loopt. Een balans waarin rust misschien wel de hoofdfactor is die jou verder zal brengen dan wanneer je altijd maar ‘aan’ staat. Rust en luisteren naar je lichaam zijn misschien wel de hoogste prioriteit die je mag nastreven om een gelukkig leven te krijgen. Mensen denken altijd dat je alleen maar dingen kunt en zult bereiken als je er hard voor werkt. Maar vervolgens komen ze er op een oudere leeftijd achter dat ze al hun tijd verspild hebben aan dingen die er minder toe doen.

Het gaat niet altijd om geld en werken, het gaat om tijd maken voor jezelf, je gezin, je vrienden, en alles daar omheen. Het is een illusie te denken dat alleen geld jou gelukkig maakt. Mensen werken alleen maar harder om zo vaak mogelijk op vakantie te kunnen. Ze werken om na de stress tot rust te komen. Of om spullen te kunnen kopen, die tijdelijk geluk kunnen geven. Maar we vergeten dat bewust rust creëren ervoor zorgt dat je ook weer van het leven kan genieten op elk moment, en elke dag. Zonder de drukte van de ratrace, en zonder de druk van de maatschappij, en de druk die je zelf gecreëerd hebt.

De weg van rust

Rust helpt relativeren, genieten, ontspannen en er volledig te zijn, zonder dat het leven aan jou voorbij gaat. Rust helpt jouw lichaam te luisteren naar de behoeftes die zich elk moment aandienen. Ook helpt het je meer vanuit spontaniteit te leven, in plaats van voldoen aan verplichtingen en verwachtingen. Spontaniteit die jouw leven meer vervulling kan en zal geven, omdat elk moment een verrassing is en zal zijn. Alle verwachtingen en beloftes vervallen, wanneer je gewoon kan doen wat je wilt doen, op elk gewenst moment. Vanuit jouw behoeftes, want daaruit ontstaat vrijheid. Door enkel een paar stappen te zetten, zal je al meer vrijheid beleven. Iets waar we allemaal naar verlangen toch?

De rest komt vanzelf, als je weer in de flow bent met jezelf en het leven. Als je de rust toegelaten hebt er te ‘zijn’. Als je de balans van het leven omarmd hebt, zodat jij weer gelukkig kan zijn in alle rust. Dus ben jij bereid die stappen te ondernemen, zodat jij weer gelukkig kan zijn?

  • Aangemaakt op .

Leven vanuit Eenvoud

IMG 3649Leef jij volgens wie je echt bent!

Leef jij volgens wie je echt bent? Volg jij de oproep van binnenuit om je ware natuur tot uitdrukking te brengen? Dicht bij jezelf te blijven, te uiten wat je bezig houdt en wat je bezielt. Doen waar je blij van wordt en waar je hart naar uit gaat?  In vrijheid jezelf zijn: het klinkt zo eenvoudig….

In het leven van alledag word je vaak weggehouden van de eenvoud, van het meest wenselijke voor jou en laat je je in beslag nemen door duizend en één belangrijke en onbelangrijke dingen. Gedraag je je volgens routine, conventies en wensen van de wereld om je heen. Daarachter ligt een dieper weten wat gezien en gehoord wil worden. Het leren voelen en luisteren van binnenuit.

Hoe kom je bij dat dieper weten?

Keer terug naar de stilte. Daar spreekt het wijze woord, daar liggen de antwoorden, daar klinkt de bijna onhoorbare vibratie van de eenvoud. De ontmoeting met die eenvoud, laat alle ingewikkeldheden wegvallen. Ingewikkeldheden worden gecreëerd in de MIND. De eenvoud begint in je alledaagse belevingen zijn weg te vinden. Vertrouw en het leven wordt eenvoudig. Vraag je telkens af: welk antwoord zou mijn hart me geven? Je hart kijkt met een liefdevolle blik en is in staat het denken en de waan van alledag te overstijgen. Je hart vertelt je: Je bent goed zoals je bent. Voel wie je werkelijk bent en weet dat het goed is.

De grootste onrust komt voort uit het idee en de beleving dat je niet goed genoeg bent

In de kern ben je al goed, maar veel is in de manifestatie naar buiten toe misvormd geraakt en bedekt onder een laag van aanpassing. Wat het leven ingewikkeld maakt is dat veel mensen vergeten zichzelf te zijn en doen wat verwacht wordt. Zo heb je het geleerd. Het vraagt echter om continue aanpassing en vergt veel energie om naar dat bepaalde ideaalbeeld of die verwachting te leven. Verwachtingen gecreëerd door bijvoorbeeld maatschappij of gezin van herkomst. Dat is de grootste struggle. Meestal heb je niet eens in de gaten hoe aangepast je eigenlijk bent en in hoeverre je je langs de meetlat van een ander legt. Ga terug naar de basis en werk aan je basis. (vanuit de onderste 3 chakra’s).

Zet je masker af, stap voor stap en leg je ware zelf bloot

Ga de weg naar binnen en manifesteer je van binnen naar buiten toe. Wees authentiek. Dat maakt je echt, oprecht en trekt aan wat goed is voor jou. Het echte werk of je werkelijke levenstaak is uitdragen wie je bent met al je kwaliteiten en talenten. Dat is eenvoud. Het klinkt eenvoudig, maar het doen is dat allerminst.

Velen onder- of overschatten leven vanuit eenvoud

Mensen vertrouwen de eenvoud niet en geloven liever in ingewikkelde theorieën. Maar een conflict, een moeilijke kwestie of complex probleem wordt niet opgelost door overmatig denken. Het antwoord wordt eerder gevonden in een moment van eenvoud, rust en stilte.

Intuïtie berust op eenvoud en is niet ingewikkeld. Het ontstaat door vrijheid in jezelf en niet door te focussen op bepaalde uitkomsten of verwachtingen. Maar door gericht open en ontvankelijk te zijn. Eenvoud gaat over je natuurlijke staat van zijn: over blijdschap, over doen waar je plezier in hebt, over levenslust en bezieling onder welke omstandigheden dan ook. Over jouw waarheid leven en je wijsheid en intuïtie serieus nemen. Over het ontstijgen van je emoties of tegenslag die je in de ban kunnen houden, maar deze tegelijkertijd op waarde schatten en aandacht geven. Omarmen en loslaten.

De kunst is om niet zo je best te doen…

Iedereen zoekt naar manieren om meer mens te zijn. Het is als groeien in de natuur. Zoals een bloem reikt naar water, zuurstof, voeding en zonlicht: zo zoekt de mens naar liefde, verbondenheid, zingeving. Het ligt als potentie in jezelf opgeslagen om daarin je eigen unieke weg te vinden. Een belangrijk hulpmiddel is het voelen: voelen van je emoties, voelen van je lijf, voelen van de impulsen die diep in jou ontstaan en zich een weg naar buiten banen. Die wisselwerking van ‘binnen’ en ‘buiten’ zorgt voor groei, bewustwording en zelfverwerkelijking.

  • Aangemaakt op .

Een nieuwe weg

DandelionEen nieuwe weg vraagt overgave en loslaten

Het is makkelijk om te zwelgen in zelfmedelijden, het kiezen voor in slachtofferschap, wanneer dat een patroon is geworden in je leven. Je weet dan wat je kunt verwachten, zelfs wanneer dat heftig en verdrietig is. Het is als een verslaving. De makkelijkste route om te nemen. Een weg die zo uitgesleten is dat je deze automatisch verloopt. Het is een onderdeel in jou leven geworden.

Je ervaart, net als ieder mens, de dualiteit van het leven: duisternis en licht. Alleen slaat de weegschaal van dualiteit te vaak, te ver en te lang door in duisternis. Waardoor het licht in jou verdwijnt. Bewust ademen helpt je om die beweging weer te maken en uit je rol van slachtoffer te stappen. Echter neem jij daar zelf de keuze in.

Je ademhaling is je verbinding met alles

Een nieuwe weg inslaan vraagt wilskracht, denken we, maar het is eerder het tegenovergestelde. Een nieuwe weg vraagt overgave en loslaten. Leer weer vertrouwen te hebben in jezelf en zoek de verbinding met vanuit je stuit met “moeder aarde”. Dat bereik je het snelst en makkelijkst wanneer je je overgeeft aan je ademhaling. Jouw ademtocht is namelijk je verbinding met alles: jouw essentie die stamt van de bron waaruit wij allemaal voortkomen, maar ook de voeding van je fysieke, emotionele en mentale lichaam.

Door je te concentreren op je ademhaling, kun je de lading van je emoties minder heftig maken. Ademen, steeds bewuster, rustiger en dieper. Laat jezelf zo in je lijf zakken, dan beweeg je vanzelf naar voelen in het hier en nu. Scan je lichaam op waar die emotie zich in jouw lijf bevindt. Kramp in je buik, een knoop in je maag, een brok in je keel. Leg op die plek je hand. Adem naar jouw hand toe en adem zo met zachte aandacht door die emotie heen. Zo verandert de lading van die emotie, laat je los wat zich in jou vastzet aan stress.

Jouw adem draagt je

Jouw adem draagt je, vernieuwt al jouw cellen, voedt jouw energie zodat deze kan stromen. Jouw adem verbindt je zowel met de aarde als met jouw intuïtie. Vertrouw op je intuïtie, de stem van jouw ziel, die je altijd stuurt naar een spoor dat het beste aansluit op jouw pad. Vertrouw op de aarde, die jouw negatieve energie opneemt en transformeert. Alleen al door jouw intentie om je via je ademhaling zo te verbinden met hemel en aarde.

 Zo beweeg je mee met het leven in plaats van tegen

Geef het verzet op dat jou zo uitput. Waarom al die energie stoppen in verdriet, pijn en angst terwijl jouw ademhaling al genoeg is om het los te laten? Word je bewust van die adem, wanneer je weer onderuit wordt gehaald door jouw ondermijnende gedachten en emoties die onoverkomelijk lijken. Lijken, want het is als de schijn die bedriegt. Voor jou is die deur naar het licht er ook. Jij hebt de sleutel al lang in handen: haal diep adem en doe de deur open.

Namaste

  • Aangemaakt op .
Copyright © 2017 - Raja Yoga Almere, Alle rechten voorbehouden.