IMG 3401Vanuit onmacht weer terug naar vertrouwen

Soms kom je in situaties terecht waar je totaal geen macht over hebt. Het enige wat je dan kan doen, is proberen om het los te laten, om op adem te komen en daarna alles rustig proberen te overzien. Dat valt niet altijd mee, omdat je meegezogen wordt door de situatie en op dat moment de dingen niet zo helder meer ziet. Gefrustreerd blijf je achter, terwijl je je afvraagt wat je nu nog kan en moet doen om eruit te komen. Hoe krijg je weer beheersing over alles. Je verlangt naar toen het veilig was in jouw comfortzone waar alles goed ging. Maar ondertussen weten we wel dat jouw comfortzone een illusie is die je zelf gecreëerd hebt. Jij houdt jezelf ergens vast, want in feite vloeit het leven.

Het leven is één vloeiende beweging, waarin het alle kanten op kan gaan. Soms is dat perfect in jouw ogen en soms is dat minder perfect in jouw ogen. Ik zeg ‘in jouw ogen’, want wat jij ziet is jouw optiek. Niemand kijkt hetzelfde tegen de dingen aan, zoals jij. Jouw overtuigingen, ervaringen en eigen opgelegde regels zorgen ervoor dat jij jezelf in een bepaald keurslijf vastgezet hebt. Jij hebt ervoor gezorgd dat jij een bepaalde rol nastreeft, één die in jouw ogen perfect is. Jij hebt ervoor gezorgd dat jij ergens controle over wil houden, zodat alles gaat zoals jij het wil en precies zoals het volgens jou moet gaan. Maar als je meer vertrouwen hebt, dan zullen de dingen zich uiteindelijk wel langzaamaan ontvouwen. Ongeacht of er bepaalde ‘hogere’ machten, situaties of mensen bezig zijn om jou tegen te houden.

Terug in je kracht komen

Bepaalde situaties kunnen ervoor zorgen dat jij uit je kracht komt te staan, en dat jij op een gegeven moment niet meer goed kan functioneren. Maar besef dat dit ook een onderdeel is van het groter geheel. Bepaalde situaties kunnen jou triggeren, en dat voelt nooit fijn. Maar deze situaties kunnen er wel voor zorgen dat bepaalde emoties loskomen uit jouw systeem. Bepaalde oude overtuigingen en emoties die jouw lichaam en jouw zielenlichaam willen verlaten, omdat ze jou juist niet kunnen meer dienen.

Laat dit proces jou niet in de weg zitten en ga niet gefrustreerd tegenwerken, go with the flow. Weet dat dit proces jou alleen maar wil dienen en dat dit proces bij de ascensie hoort. Het universum zal je helpen door precies die lagen die ver verborgen waren los te laten. Het zal misschien niet zo snel gaan als jij wil, maar de emoties en overtuigingen zullen als het ware langzaamaan losweken. En daardoor zal je steeds meer in je kracht komen te staan. Je hoeft niks forceren en je hoeft ook geen controle te willen nemen. Juist daar ligt de sleutel: dat je leert de controle volledig los te laten. En wanneer het moment daar is, zal de juiste oplossing wel komen. Juist als het moment daar is, zal alles vloeiend gaan. Daar mag je op vertrouwen, dat is het proces. Het proces van het leven.

Het loslaten van altijd maar willen reageren op negativiteit

In het ascensieproces zullen er ook bepaalde dingen op je pad komen die jou triggeren om te reageren vanuit jouw oude ‘ik’, om te kijken of je wel bereid bent om te veranderen. En om te kijken of je wel de woorden nakomt die je zo luid en duidelijk hebt uitgesproken. Het is allemaal een test, en jij mag dan wel bij de les blijven. Uit liefde voor jezelf en mededogen, want als je weer terugvalt in het oordelen over jezelf, de situatie of andere mensen, dan ben je niet lief voor jezelf en vertrouw je het proces niet.

Het is belangrijk in deze ontwikkeling om vanuit liefde naar je eigen gedrag te kijken, kijk eens wat vaker in de spiegel van jezelf. Dit betekent dus ook dat het soms wel eens lastig kan zijn om op bepaalde mensen of situaties niet te reageren. Als bepaalde mensen negatief reageren op jou of iets waar jij in gelooft, dan heeft dat meer te maken met hun eigen ontwikkeling en het deel van bewustzijn waar zij in zitten. We zijn altijd geneigd om onszelf dan te verdedigen of om iemand anders te corrigeren, maar dan geef je uiteindelijk al jouw energie en kracht weer weg. Al gauw val je weer terug in het oude, en jouw ‘oude’ rol, in je oude aangeleerde gedrachts patronen. En dat terwijl je zo bewust wil veranderen, en jij bewust uit een bepaalde rol wil stappen! Besef dan ook dat dit gedrag jou niet meer zal dienen, en dat deze bewijsdrang jou alleen maar weer verder van jezelf af zal helpen.

Een ‘nieuwe’ ik

Dus het is beter soms om gewoon niks te zeggen, en je mag de drang om te reageren loslaten. En we willen toch een nieuwe ‘ik’ creëren? We willen toch vertrouwen op alles wat zich aandient? We willen toch een leven vol liefde en vreugde? Daarom is het belangrijk om het negatieve niet meer te willen voeden. Daarom is het belangrijk om de controle niet langer in handen te willen houden. En daarom is het belangrijk om alles los te laten wat zich aandient, en gewoon vertrouwen te hebben in het proces. Vertrouwen te hebben en houden in jezelf.

  • Aangemaakt op .
roerTerug aan het roer van je eigen leven na een burn-out

Het vervolg:Wat is een burn-out? ik dacht dat ik mijn leven onder controle moest hebben. Sindsdien weet ik dat controle een illusie is en dit besef werkt bevrijdend. Het leven is als de oceaan en wij zijn slechts de kapitein van het schip dat deze oceaan bevaart. Terug aan het roer van je leven staan na een burn-out betekent dan ook niet alles terug onder controle hebben. Net zoals de kapitein van een schip geen zeggenschap heeft over de oceaan zelf, hebben wij geen zeggenschap over het leven op zich. Maar wel over hoe we er mee omgaan.Zijn we er dan machteloos aan overgeleverd, aan de grillen van het bestaan? Ja en nee. Ja omdat je nooit kunt voorspellen wat het leven op je pad brengt, (je moet je eigen Dharma PAD bewandelen, daar kunnen we als mens niet omheen) je kan altijd zelf bepalen hoe je met deze omstandigheden omgaat. De keuze ligt altijd bij jou en nooit bij een ander.
  1. Ontdek de veilige haven binnenin jezelf
Wanneer er storm heerst op zee, dan zal een wijze kapitein niet uitvaren of zo spoedig mogelijk de dichtstbijzijnde haven opzoeken. Wanneer er turbulentie heerst om je heen, variërend van een conflict in een relatie, familie, werk, heb je daar altijd een eigen keuze in: je kunt helemaal in het drama van de buitenwereld opgaan (echter dan wordt je slachtoffer van jezelf en prooi voor de buitenwereld) of je kunt je naar binnen keren. Naar de plek in jou waar altijd rust en vrede te vinden is, ongeacht wat er rondom jou gebeurt. Loskomen van de emoties die je opdoet vanuit ervaringen. Je zelf er niet meer door laten beïnvloeden.
  1. Drop je anker 
Het anker wordt uitgegooid om een schip min of meer op dezelfde plaats te houden. Het schip deint wel mee met de stroming en de golven, maar laat zich er – dankzij de kracht van het anker – niet door meevoeren, het keert telkens terug. Wanneer je bewust intenties maakt, bijvoorbeeld ‘ik blijf trouw aan mezelf’, dan fungeert je intentie als een soort anker. Of ik geloof in mezelf ongeacht wat er gebeurd, of ik laat me niet langer meer meeslepen door emoties. Wanneer je te ver van je intentie afwijkt, bijvoorbeeld door ‘ja’ te zeggen wanneer je ‘nee’ had willen zeggen, dan word je dit gewaar en kan je jezelf bijsturen door naar je intentie terug te keren. 
  1. Gebruik de wind in je voordeel
Als we in het leven van punt A naar punt B willen, dan doen we dit liefst in een rechte lijn. Elke zeiler kan je echter vertellen dat de snelste manier om van punt A naar punt B te geraken, meestal al zigzaggend is. De wind komt niet in de zeilen door er tegenin te varen, (nooit tegen de energiestroming van jezelf invaren, dat geef onrust en onbalans) maar wel door de vaarrichting van de boot aan te passen. Hoe vaak proberen we in het leven niet tegen de wind in te zeilen omdat we perse dat vooropgestelde doel willen bereiken? Met als gevolg dat we al onze energie verliezen en geen vooruitgang boeken. (men valt weer terug in aangeleerde gedrag en denkpatronen). Leer flexibel in het leven te staan door je doelen bij te sturen en open te staan voor alle mogelijkheden. Werk en handel vanuit een open MIND.
  1. Gooi onnodige ballast overboord
Op een boot leef je in een beperkte ruimte, er is geen plaats voor nutteloze dingen, enkel voor het essentiële. In het leven slepen we vaak heel wat overtollige ballast met ons mee, zoals pijnlijke verhalen uit het verleden, ongezonde of ondermijnende relaties, belemmerende overtuigingen, opgekropte emoties enz. Deze dingen staan de essentie van ons “ZELF” in de weg en weerhouden je ervan de lichtheid van het leven te ervaren.
  1. Vertrouw op je kompas
Zelfs midden op de oceaan, wanneer oneindig veel water het enige is wat de kapitein omringt, blijft hij vertrouwen op zijn kompas. (vertrouw dus op jezelf). De kapitein wanhoopt niet omdat hij weet dat wanneer hij zijn koers aanhoudt, er vroeg of laat weer land in zicht zal komen. Na een burn-out kan je leven voor een groot deel uit onzekerheid bestaan, je weet soms niet waartoe het allemaal zal leiden. Denk eraan dat angst een slechte raadgever is. Leer vertrouwen te hebben en zoek het contact op met “IK BEN” Zorg dat in alle tijden dat je basis gerond blijft vanuit Muladhara Chakra.
  1. Maak de bestemming van ondergeschikt belang
Natuurlijk is het leuk te dromen van de bestemming, van opnieuw het vasteland onder je voeten voelen. Maar wanneer je met een tunnelzicht (ogenkleppen op) gefixeerd bent op het einddoel, mis je heel wat moois onderweg en hoogstwaarschijnlijk zal je niet eens genieten van de aankomst omdat je tegen die tijd alweer een nieuw doel voor ogen hebt. De kapitein van een schip is met al zijn aandacht in het hier-en-nu aanwezig, hij bestuurt zijn schip van moment tot moment, beseffend dat de weersomstandigheden op elk moment kunnen veranderen. En wanneer dat gebeurt, vecht hij er niet tegen, hij laat de zon de zon zijn en de wind de wind. Hij geeft er zich aan over omdat hij weet dat deze dingen niet onder zijn controle vallen. Leef in het NU een beetje naar de toekomst en laat het verleden los.En hoewel hij geniet van rustige wateren, beseft hij dat hij het meest leert wanneer de zee ruig en woelig is. Zie alle als LEERPROCESSEN.
  • Aangemaakt op .
 burn outBurn-out vraagt om loslaten van oude patronen

Hoe doorbreek je ingeslepen vastzittende patronen. De eerste belangrijke stap is eerlijk en zuiver naar jezelf durven kijken. Probeer bij jezelf te zien wat steeds terugkerende gedachten zijn. Vaak zijn dit overtuigingen die we al lang met ons meedragen en vaak zelf gecreëerd hebben vanuit een illusie wereld. Omdat we de gewoonte hebben onszelf dagelijks naar de buitenwereld toe te richten. Ons afhankelijk op te stellen en dat we het zo belangrijk vinden wat vooral die buitenwereld van ons vindt. We geven onze macht daarmee uit handen. En dan wordt je juist “prooi” voor de buitenwereld.Dagelijks doen we vele ervaringen op en daar koppelen we een emotie aan vast. Die emotie is weer afhankelijk van tijd en het moment waarin deze ervaring plaats vind. Daar trekken wij onze conclusie uit en vanuit een verwrongen denkbeeld, gaan we in deze gecreëerde situatie geloven. Het gevolg op ten duur is dat het onze eigenwaarde en zelfrespect naar beneden haalt. Waardoor men van uit angst onzeker wordt en niet meer in zichzelf gelooft. Zelfs het vertrouwen in ons eigen lichaam en als persoon verdwijnt. Men verliest het contact met “IK BEN” vanuit Muladhara Chakra.Het wordt tijd om deze conclusies te doorzien. Vaak zijn ze omgeven door angst en moeten we de onderliggende pijn die we jaren weggestopt hebben alsnog gaan voelen. Vaak is het ook nog pijn vanuit het verleden. Hier doorheen gaan brengt je veel. Omdat we veel van deze pijnlijke ervaringen opslaan in het onbewuste gedeelte van de Mind. We moeten weer leren gaan voelen in onszelf, door contact te maken met “IK BEN”Schrijven helpt bij burn-outHet gaat er om te kijken naar je gedrag en gedachten. Het kan helpen om te schrijven. Als iets je dwars zit, pak pen en papier, ga zitten en schrijf. Blijf schrijven, twee bladzijdes of tien minuten lang. Niet stoppen en nadenken, want dan gaat je kritische stem zich ermee bemoeien. Die wil censureren, en dat is nu net niet de bedoeling. Schrijf met pen op papier, want dan maak je verbinding met je gevoel. Zo schrijf je jezelf door je angst en pijn heen. Dan kom je bij onderliggende lagen, zoals je diepere verlangens. Uiteindelijk kom je bij je essentie, je pure kracht. Door dingen op te schrijven en later terug te lezen, kun je ze helder zien.Verlangens verwoorden helpt je uit je burn-outDie verlangens gaan misschien wel over wat je wilt doen, wat je tot stand wilt brengen in je werk. Of over nog niet benutte talenten die de ruimte willen krijgen. Je pure kracht helpt je hiervoor te gaan staan. Om stappen te zetten. Zoals tegen je leidinggevende zeggen: ‘Dit wil ik niet meer. Ik wil ander werk, en me daar op oriënteren.’ Of wat dan ook.Het helpt als je duidelijk voelt van binnen: ‘Dit is wat ik wil.’ Als je een idee of beeld hebt van wat je voor ogen staat. Je nieuwe toekomst is nu misschien nog niet duidelijk. Dat wordt die ook pas als je stappen zet. Met elke actie die je onderneemt om je verlangen te realiseren, krijgt die toekomst gaandeweg, stap voor stap, concreet vorm. Burn-out zegt: luister naar je lichaamAls je in een burn-out bent, luister dan naar signalen van je lichaam, zoals energieverlies, vermoeidheid, depressie, angst, lusteloosheid etc. Want je lichaam weet hoe het zit, hij laat het je voelen. Leer deze signalen te verstaan, is essentieel om nieuwe uitval te voorkomen. En dat niet alleen…..Door de boodschap van burn-out serieus nemen kan het leiden tot een nieuw leven en ander werk dat beter bij je past. Daarvoor is nodig dat je oude ingeslepen denk- en gedragspatronen onder ogen ziet en je emoties weer gaat voelen. Dit doen maakt je vrij. Zodat je dieper gelegen aspecten van jezelf kunt zien, zoals verlangens en talenten. Zodat je weer kan gaan creëren voor de toekomst. Een dergelijk proces aangaan vergt moed. Leer weer vertrouwen te hebben je “JEZELF” Jij bent de enige die het proces kan veranderen en doorbreken.
  • Aangemaakt op .
IMG 2574Het is zo, zoals het is....

Stel je zit niet lekker in je vel en je kan met geen mogelijke manier normaal reageren, en dat valt dan niet in goede aarde bij de mensen om je heen. Weet dat het toch oké is om te reageren zoals jij je voelt, want dat is nou eenmaal hoe jij je voelt. Ongeacht of je wel of geen rekening houdt met de mensen om je heen, en hun reactie op jouw ware getoonde gevoelens. Je bent authentiek en je laat je ware gevoelens de revue passeren, en daar is niks mis mee. Hoe anderen dat opvatten is hun eigen probleem en hun realiteit. Vaak voelen mensen zich aangevallen en verwachten van jou dat je op een bepaalde manier op hen reageert, maar als dat even niet lukt, dan is dat maar even zo. Jij hoeft je niet aan te passen om een ander goed te laten voelen. Jij hoeft jouw gevoel niet aan te passen, want het is wie je werkelijk op ‘dit’ moment bent en hoe jij je werkelijk op ‘dit’ moment voelt. Alles is goed, en alles is oké. Je past je je hele leven al aan aan alles en iedereen om je heen, en het is weleens goed om daarvan los te breken. Je kan niet altijd dezelfde rol blijven ‘spelen’, zodat een ander zich goed voelt. Dan laat je jouw ware gevoel niet zien, en dan erken je jouw ware zelf niet.
Wees gerust Het heeft allemaal met een bepaald proces te maken en niet iedereen reageert hetzelfde. Misschien is het weleens goed dat je reageert zoals je reageert, zodat je jezelf ook toelaat te zijn zoals je bent en zodat je zelf kan aanschouwen hoe je werkelijk kan zijn. Mensen zijn niet gewend dat jij zo bent of reageert, want jij hebt je altijd al aangepast aan jouw omgeving. Maar als je echt verandering wilt in jouw leven, is het van belang dat jij volledig jezelf kan zijn, zonder dat een ander jou verandert. Het is mogelijk dat je mensen kwijt raakt omdat het te confronterend voor de ander is of omdat de ander jou niet zo kent en daar niet mee om kan gaan. Mensen willen graag dat je blijft zoals je bent. Het is mogelijk dat je conflicten of discussies krijgt. Het is allemaal mogelijk. Maar besef wel dat als jij jouw pad volgt zoals jij dat goed acht, de juiste mensen wel op jouw pad komen. En die juiste mensen laten jou wel in jouw waarde, zonder alles persoonlijk te nemen. Zonder in hun ego terug te vallen, omdat het hen niet zint hoe jij bent, doet of reageert. Het leven loopt nou eenmaal zoals het loopt en dat is allemaal oké. Als jij het toelaat te zijn en daardoor weet in de flow te blijven, dan valt alles op zijn plek en daar mag je op vertrouwen. Soms forceert het leven jou in een bepaalde richting. Soms heeft het leven zoveel effect op jouw gemoedstoestand dat je gedwongen wordt om bepaalde gevoelens te voelen. Daardoor proberen bepaalde emoties hun weg naar buiten te vinden en dat valt niet altijd mee. Dit kan komen door een relatiebreuk, depressie, burn-out, rouwproces, verdriet, verlies, oud zeer en alles waardoor het jou niet meer lukt om op een normale manier te functioneren. Ook dit hoort bij het leven, en ook dit proces zou in jouw leven kunnen passeren. Probeer het allemaal te zien als leermomenten. Meer is het niet. Laat je niet langer leiden door emoties. Maar besef dat alles goed is zoals het is. Dat al die emoties en misschien ook oude emoties eruit moeten, zodat je weer normaal kan functioneren. Het leven gaat in fases, en ook deze fases kunnen het leven beïnvloeden. En daar zouden andere mensen om je heen ook geen controle over hoeven te houden, omdat het ze niet zint. Ook deze fases kunnen jou beïnvloeden, maar als jij ertegen in gevecht gaat en het niet toelaat, omwille van jouw omgeving bijvoorbeeld. Dan maak je het hele proces alleen maar moeizamer en duurt het alleen maar langer voordat je erdoorheen bent. Dus laat alles toe zoals het is, aangezien alles is zoals het is.
  • Aangemaakt op .
Copyright © 2017 - Raja Yoga Almere, Alle rechten voorbehouden.